Întreținere bicicletă: TOP 5 zone ce nu trebuie să le ratezi

intretinere bici

Întreținerea bicicletei este o formă esențială prin care prelungești durata de viață a componentelor de pe bicicletă și în același timp menții performanța componentelor în parametri optimi.

După fiecare tură unde a fost praf pe cărare sau mult noroi este indicat să treci printr-un proces destul de simplu de întreținere.

O să ne centrăm atenția pe 5 zone ale bicicletei tale ce necesită întreținerea și atenția ta periodică.

Cu cât le cureți și inspectezi mai des cu atât o să te poți bucura de bicicleta ta mai mult.

1.Transmisia bicicletei

Transmisia bicicletei e una din zonele bicicletei ce necesită destul de multă atenție.

Aceasta este expusă la elemente și adună praf, mizerie și poate să ruginească mai ales dacă nu este gresată când trebuie.

Este recomandat să gresezi și să cureți lanțul cu o cârpă măcar odată pe săptămână, în funcție de cât de des mergi și măcar odată pe lună să cureți toată transmisia în profunzime. Asta include caseta, deraiorul, foaia/foile și lanțul apoi să gresezi iar lanțul și deraiorul.

În ceea ce privește curățarea în profunzime, poți utiliza un degresant biodegradabil ce nu este atât de puternic și este recomandat să dai și lanțul jos astfel îl poți scufunda într-o baie de degresant sau diluant.

Atenție! Caseta de pinioane dacă vrei să o degresezi pe bicicletă nu este recomandat să o stropești cu diluant ci mai bine utilizezi un degresant biodegradabil aplicat pe o periuță de dinți sau cârpă. Degresantul sau diluantul poate penetra în interiorul butucului și să afecteze stratul de vaselină din interior.

Lanțul după ce a fost scos din baia de diluant sau degresant trebuie să fie lubrifiant cât mai rapid posibil pentru a preveni ruginirea.

Am pus un clip video pe canalul de Youtube.

2.Simeringurile suspensiei

Simeringurile sunt acele garnituri din cauciuc ce sunt regăsite pe furci cu suspensie și amortizoare. Rolul lor este să prevină murdăria să intre pe interiorul suspensiei și să o afecteze funcționarea furcii.

Simeringurile se curăță cu o cârpă din microfibră după fiecare tură prin pădure și este recomandat să utilizați un lubrifiant pentru brațe între service-urile principale.

La 50 de ore de mers cu bicicleta este recomandat să faci un service la brațele inferioare și la 250 ore poate chiar 300 ore este recomandat un service total.

Indicațiile cu perioadele de service le regăsești pe site-ul producătorului furcii tale și al amortizorului.

Atenție! Dacă ai o furcă no-name (chinezească) sau o furcă SrSuntour pe arc (seriile sub XCR) este recomandat să dai brațele inferioare jos odată la 150 ore de mers (asta dacă poți face) să cureți bine brațele și ulterior să le ungi cu un strat subțire de vaselină.

3.Rulmenții cadrului

Aici mă refer la rulmenții din zona cuvetelor, de la butucul pedalier, roți și dacă ai o bicicletă full suspenssion să te uiți și la rulmenții basculei.

O întreținere a rulmenților cadrului (gen toți rulmenții de pe cadru) se face odată la 1 an. Practic cureți și regresezi rulmenții care sunt expuși (adică rulmenții pe bile) și cureți rulmenții ce sunt capsulați apoi dai un strat de vaselină pe exteriorul lor.

Dacă rulmenții sunt uzați poți încerca să-i cureți și să-i regresezi însă dacă acest lucru nu mai este posibil este recomandată înlocuirea lor.

4.Cămășile de cablu

În teorie cămășile de cablu ale bicicletei ar trebui să reziste o bună parte din viața bicicletei, asta dacă mergi în condiții normale și cureți bicicleta periodic.

Însă chiar și așa cu timpul posibil ca această cămașă să se uzeze pe interior de ma murdărie și praf. O cămașă uzată opune rezistență atunci când frânezi/schimbi viteza și face un sunet când cablul este tras pe cămașă.

Dacă sesizezi că aceasta are simptomele de mai sus, este recomandat să o schimbi.

5.Frânele bicicletei

Pe ultimul loc dar nu neapărat ultima în lista de priorități sunt frânele bicicletei.

Este recomandat să cureți discurile și plăcuțele de frână de fiecare dată acestea nu mai au putere de frânare și fac sunete ciudate și să le înlocuiești dacă sunt uzate.

În cazul discurilor acestea o să facă un șanț pe suprafața unde intră plăcuța în contact cu discul. Lucru ce mănâncă în material și afectează puterea de frânare și modulația, mai mult decât atât duce la o deformare a discului în timp.

Mai mult decât atât recomand să pui discuri/plăcuțe pentru disciplina ce o urmezi.

Dacă te plimbi prin oraș și mergi prin pădure ocazional, poți pune cele mai ieftine discuri și plăcuțe.

Dacă îți place să te plimbi mai mult prin pădure și eventual și cu mai multă viteză, însă nu ai foarte mare elevația, atunci să te orientezi la discuri de minim 160 față, spate din seria Deore minim și plăcuțe metalice sau rășină.

Deja când discutăm la plimbări pe munte, cărări forte abrupte unde necesiți să ai putere de frânare mare și modulație, acum o să ai nevoie de discuri din seria SLX și plăcuțe metalice sau rășină ventilate.

Cam acestea ar fi cele top 5 zone de întreținere bicicletă. Tu le cureți periodic?

Lasă un răspuns

Scroll to Top