Cea mai bună bicicletă de munte, oraș și cursieră până în 2000 lei

bicicleta oras triban

Bicicletele sunt o metodă eficientă și foarte practică de transport în marile orașe.

Pe lângă costurile de întreținere foarte minimale nici prețul de intrare în acest sport nu este unul mare, mai ales dacă cumperi o bicicletă nouă din magazin.

Însă fiind multe discipline este cumva dificil să faci o alegere bună, fiind constrânși și de bugetul maxim ce dorești să-l investești pentru o bicicletă.

Așa că am decis să te ajut oferindu-ți sugestii de achiziție pentru cele mai populare categorii de biciclete la noi în țară.

Bicicletele sunt atent alese și spre deosebire de alte articole scrise de bloguri din din spectrul acesta online, fiecare recomandare este făcută fără afiliere. Sunt doar părerile mele sincere bazate pe expertiza mea în domeniul bicicletelor.

Adică fiecare bicicletă este cea mai bună bicicletă ce o poți cumpără până în suma de 2000 lei.

Ce condiții trebuie să îndeplinească cea mai bună bicicletă până în suma de 2000 lei?

Păi doar să fie nouă nu este îndeajuns, bicicleta trebuie să îndeplinească anumite condiții de bază.

Și pentru că am experiență în domeniu, am făcut o listă scurtă mai jos.

  • trebuie să fie de la un brand cunoscut
  • trebuie să îți ofere posibilitatea să schimbi urechea de cadru
  • trebuie să aibă componente decente, cunoscute
  • să poată fi reparată ușor la orice service de biciclete

O să împart articolul în 3 mari categorii ca să-ți fie ușor să-ți alegi bicicleta perfectă pentru modul tău de exploatare a acesteia.

Pentru fiecare categorie o să dau una sau mai multe sugestii de biciclete, o să fie nevoie ca ulterior voi să vă documentați de fiecare model în parte să vedeți dacă vi se potrivește mai bine.

Cea mai bună bicicletă MTB (de munte)

Rockrider ST540

1999 lei

cea mai bună bicicletă mtb de munte
Bicicletă Rockrider St540

Bicicletele Decathlon nu sunt ele cele mai calitative sau performante însă sunt extrem de competitive în ceea ce privește prețul și dotările.

Acest Rockrider ST540 este una din cele mai bune biciclete pentru munte ce o poți cumpără pentru suma de doar 2000 lei (la reducere poate fi achiziționată și cu 1850 lei).

Bicicleta este pentru Cross Country.

Adică îți permite să mergi pe poteci de munte fără probleme însă nu este recomandată pentru coborâri foarte abrupte (Downhill/Enduro) sau poteci cu un teren foarte accidentat (All Mountain).

Cadrul lui Rockrider ST540

Cadrul este construit integral din aluminiu și procesul de asamblare este efectuat în România. Nu știu exact dacă și cadrul este produs tot la noi în țară sau doar asamblarea, ei bine, oricum ar fi, cadrul este unul trainic ce ar trebui să te țină o bună perioadă de timp.

De notat este faptul că bicicleta este mai mult făcută pentru plimbări și Cross Country, deci cadrul nu o să reziste la abuzul ce survine odată cu o exploatare mai agresivă să spun așa.

Greutatea cadrului este în jur de 2500g.

Geometria cadrului este una relaxată perfectă pentru plimbări la munte.

Roți pe 27.5 Tubeless Ready

Roțile modelului sunt pe 27.5 și pe lângă asta jantele suportă conversia la Tubeless.

Pentru cei care nu se pricep, Tubeless este o tehnologie ce permite jantei să primească o anvelopă fără cameră. Acest lucru este datorat unor anvelope speciale (ce trebuie să le cumperi separat) și a unei soluții antipană ce vine turnată în interiorul avelopei.

Roțile Tubeless îți permit să mergi cu presiuni mai mici și astfel să sporești confortul.

Transmisia lui Rockrider ST540

Bicicleta are 18 viteze ce sunt însoțite de componente fiabile la acest preț:

  • manete de schimbător Shimano Acera m3000
  • deraior Shimano Alivio m4000
  • casetă de pinioane cu 9 viteze Microshift
  • butuc pedalier Hollowtech 2 Shimano
  • angrenaj Hollowtech 2 Shimano Alivio

Fiind o transmisie cu butuc pedalier Hollowtech o să îți garanteze o durabilitate sporită, o rigiditate a angrenajului în sarcină (practic asta ajută mult la trensferul puterii) și un service extrem de simplu.

Deraiorul Alivio are un arc de tensionare a lanțului puțin mai dur decât gama Turney sau Acera ceea ce o să-ți confere o schimbare mai precisă și mai puțin zgomot în exploatare. În plus deraiorul este cu tehnologia Shadow ce-l face să fie cu câțiva centimetri mai apropiat de cadru lucru ce previne lovirea accidentală a acestuia pe teren.

Suspensia lui Rockrider ST540

Furca bicicletei este una Sr Suntour XCT dacă nu mă înșel de 100 MM ce a fost rebrand-uită de Decathlon. O furcă de buget însă puteți utiliza o bună parte din cursă și jocul furcii este minimal în comparație cu alte biciclete ce vin cu furci chinezești no-name de foarte proastă calitate.

Gâtul furcii este unul drept, linia de upgrade este una relativ limitată însă sincer nici nu cred că este cazul să vă obosiți în a face un upgrade de acest gen bicicletei.

Frâne Rockrider ST540

Frânele sunt un model de Tektro hidraulice pe disc ce funcționează pe bază de ulei mineral.

Sistemul de frânare este decent la banii ăștia și pe lângă asta îți permite să le faci și service (aerisire, înlocuire de conducte și plăcuțe de frână plus diverse componente ale sistemului).

În comparație cu frânele mecanice pe disc, frânele hidraulice îți oferă mult mai multă modulație și putere de frânare.

PUNCTE TARI ROCKRIDER ST540PUNCTE SLABE ROCKRIDER ST540
Raport calitate/preț foarte bunPosibilități upgrade limitate
Transmisie fiabilă ce permite upgradeGreutate de peste 14KG
Garanție pe viață la unele componenteAnvelope de o calitate mică
Frâne hidraulice
Poate fi montat portbagaj și scaun de copil
Furcă cu blocaj hidraulic

Cea mai bună bicicletă pentru oraș

Cross Avalon

1899 lei – 2400 lei

cea mai bună bicicletă de oraș cross
Bicicletă Cross Avalon

Cross este un brand destul de cunoscut ce confecționează biciclete pentru bugete mici și medii.

Modelul de mai sus intitulat Cross Avalon este o bicicletă făcută special pentru cei care merg mult în oraș sau fac naveta pe bicicletă, deci din punctul meu de vedere este cea mai bună bicicletă de oraș ce o poți cumpără la un preț de sub 2200 lei.

Cross Avalon este pusă la punct cu far și stop ce se alimentează de la dinamul din butic, aripi ce te protejează de noroi și murdărie pe timp de ploaie, transmisie cu 27 de viteze ce are componente Shimano de buget mic spre mediu, manșoane și șa confortabilă pentru drumuri mai lungi și o furcă cu o cursă de doar 60 mm.

Bicicleta este puțin mai grea decât alte modele ce nu sunt atât de dotate cu accesorii însă este justificat, dat fiind prețul de până în 2000 lei.

Chiar dacă este mai grea aceasta se va opri fără ezitare datorită frânelor hidraulice pe disc Shimano M315 ce sunt un model entry level foarte fiabil și performant pentru oraș mai ales.

În cazul în care doriți o bicicletă fără aripi sau dinam, puteți opta la un Cross C-Trax însă pierdeți frânele pe disc și componentele sunt o idee inferioare sau un Cross Spiria ce este mai ușoară și simplă în funcționalitate însă vă poate pune în dificultate la urcat dealuri sau străzi mai înclinate.

Cadrul lui Cross Avalon

Cadrul este de aluminiu și cântărește peste 2500G, suportă furcă cu gât drept și are multiple puncte de montaj pentru accesorii.

Fiind un model de trekking cadrul va rezista briliant în timp și nu o să aveți probleme la o exploatare corectă, chiar și dacă doriți să faceți o drumeție cu bicicleta și o încărcați cu genți.

Încă un lucru plăcut la acest cadru este rutarea internă a unor cabluri ceea ce face bicicleta să arate mai bine.

Roțile lui Cross Avalon

Roțile bicicletei sunt pe 28” și vin cu jante Crosser X12. Roțile au butuci Deore cu dinam pe față și un Turney pe spate. Ambii butuci sunt cu bile și permit service foarte ușor.

Fiind roți cu dimensiuni generoase, îți permit să-ți menții viteza mai bine și în același timp să treci mai ușor peste obstacolele de pe carosabil.

Și anvelopele sunt decente, fiind perfecte pentru oraș sau navetă cu bicicletă. Numai că trebuie să notezi faptul că sunt dintr-un compus mai tare, pe pietriș sau drum forestier posibil ca tracțiunea să nu fie excelentă.

Transmisie Cross Avalon

Transmisia are 27 de viteze și este o combinație bună de componente pentru o bicicletă de oraș sau navetă.

  • manete de schimbător Shimano Acera m3000
  • deraior Shimano Acera m3000
  • casetă de pinioane cu 9 viteze Acera HG2009 
  • butuc pedalier pătrat
  • angrenaj Acera FCT3010

Transmisia bicicletei este perfectă pentru oraș sau Trekking însă să nu vă așteptați la o performanță desăvârșită în schimbat. Mai mult ca sigur cu timpul o să trebuiască să o reglați pentru că-și pierde din precizie și pe lângă asta nu este foarte sinețioasă.

Acum partea cu sentențiozitatea este relativă, mai ales pentru plimbările prin oraș sau navetă, dar la cea mai mică groapă cel mai probabil lanțul se va lovi de cadru.

Dar nu sunt minusuri chiar atât de grave din punctul meu de vedere, în cele din urmă puteți înlocui deraiorul cu unul mai bun (deși nu recomand să îl înlocuiți cu unul nou, căutați piața second hand).

Suspensia lui Cross Avalon

Suspensia este una entry level ce are undeva la 60 mm cursă.

Furca cu suspensie este una model SRSuntour NEX ce este concepută mai mult pentru oraș și ciclat de cursă lungă.

Oferă blocaj hidraulic și-ți permite să-i faci un service de bază.

PUNCTE TARI CROSS AVALONPUNCTE SLABE CROSS AVALON
Raport calitate/preț foarte bunGreutate peste medie
Transmisie fiabilă ce permite upgradePedalier pe pătrat
Aripi incluse din fabricăPuțin mai zgomotoasă decât alte modele
Butuc cu dinam
Poate fi montat portbagaj și scaun de copil
Furcă cu blocaj hidraulic

Cea mai bună cursieră

Triban RC 120

1900 lei – 2200 lei

cea mai bună semicursieră
Bicicletă oraș Triban RC120

Încă o bicicletă marca Decathlon intră în topul nostru de biciclete bune până în suma de 2000 de lei.

De data aceasta discutăm despre o cursieră Triban ce este cea mai bună semicursieră axată mai mult persoanelor începătoare ce-ți conferă posibilitatea de a face anumite upgrade-uri la ea.

Practic semicursiera vine în toate mărimile posibile și are o geometrie modernă și relaxată, fiind perfectă pentru drumețiile mai lungi pe șosea.

În materie de distribuție avem o combinație de componente Microshift și Shimano care în teorie ar trebui să se comporte adecvat, tinând cont de preț.

Deși eu personal aș face upgrade la pedalier la unul Hollowtech II, dar nu aș cumpăra pedalierul de nou, poate găsiți ceva pe Dirtbike ce a fost foarte puțin utilizat dar jos de pe o bicicletă proaspăt cumpărată.

De ce aș face schimb la pedalier la această cursieră?

Păi pedalierul este pe formă pătrată, astfel atunci când vă apăsați mai tare în pedale tot ansamblul pedalier are puțin flex, lucru ce afectează transferul de putere.

Un crankset Shimano FC-RS400 poate fi luat de nou la 300 lei, second hand puțin utilizat poate fi și 200 lei cu tot cu butuc

În rest specificații sunt acceptabile, adică ai frâne pe disc ce iar poți să faci un upgrade dacă găsești unele la un preț super bun.

Roata de pe spate este pe casetă nu pe filet și îți permite să pui casetă de până la 9 viteze (deși upgrade-ul acesta nu-l recomand).

Furca din carbon ce pe lângă asta îți permite să montezi și un portbagaj de față ce suportă până la 8-9 kg greutate.

Cadrul lui Triban RC 120

Cadrul este construit integral din aluminiu și are o geometrie modernă, comodă pentru un astfel de top de bicicletă.

Pe cadru sunt multiple găuri ce-ți permit amplasarea unui portbagaj și are o greutate de doar 1900g pentru mărirea M, ce este o greutate corectă pentru o bicicletă de buget.

Mai mult decât atât cadrul are garanție pe viață în cazul apariției de fisuri sau alte defecte ce-i afectează funcționalitatea sau vă afectează siguranța.

Roți Triban RC 120

Roțile sunt tubeless ready și sunt construite pe butuci cu rulmenți ceea ce este un plus considerabil și jante din aluminiu. Butucii vin cu suport pentru discuri de frână cu prindere standard în 6 puncte.

Spițele sunt din oțel 28 la număr și greutatea unei roți complete este de 2200g.

Roțile sunt mai mult decât acceptabile pentru o bicicletă în acest buget, chiar dacă sunt puțin mai grele, durabilitatea lor ar trebui să fie excelentă mai ales că au butuci pe rulmenți.

Transmisie Triban RC 120

Mantele de schimbător sunt Microshift R8 și au în componență aluminiu, oțel și plastic/cauciuc. Acestea sunt compatibile de deraioare și schimbătoare de foi Shimano până la 8 și respectiv 2 viteze.

Au posibilitatea să schimbe până la 3 viteze pe treapta superioară (pe spate) și câte o viteză în treapta inferioară (tot pe spate), iar schimbătorul de față urmă și coboară viteza în incremente de 1 viteză cu posibilitatea de a schimba jumătate de viteză ca să nu atingă schimbătorul de lanț.

Caseta este tot brand Microshift și are 8 viteze, fiind pe casetă nu filet cum întâlnim la multe biciclete din această categorie de preț.

Iar schimbătorul de spate este un Microshift de 8 viteze ce este ajutat de un schimbător de față Shimano cu 2 viteze.

PUNCTE TARI TRIBAN RC 120PUNCTE SLABE TRIBAN RC 120
Componente decente pentru un începătorGreutate peste medie
Roți cu suport frâne discPedalier pe pătrat
Butuci ai roților pe rulmențiAnvelope de calitate mică
Geometrie relaxatăTransmisie de 8 viteze entry level
Poate fi montat portbagaj și scaun de copil
Furcă de carbon
Unele componente au garanție pe viață

Concluzii

Sunt multiple biciclete de oraș, munte și semicursiere din care poți alege.

Însă multe din aceste chiar dacă sunt ieftine (chiar poți găsi biciclete și la 800 lei noi) acestea nu sunt calitative și fac investiția ta una nu foarte bună, mai ales dacă dorești să de bucuri de ea cel puțin 3 ani.

Selecția mea de biciclete a fost bazată pe luarea în considerare de multiple aspecte ce fac o bicicletă bună și ușor de reparat lucru ce influențează în mod direct fiabilitatea pe termen lung, însă nu este nici pe departe selecția perfectă.

Tu care consideri că este cea mai bună bicicletă pentru fiecare dișciplină menționată mai sus? Poți lăsa te rog un comentariu mai jos și porni o discuție constructivă pe această temă.

Lasă un răspuns

Scroll to Top