Cea mai bună bicicletă full suspension ieftină

cea mai buna bicicleta full suspension ieftina

Bicicletele full suspension sunt o inovație foarte interesantă în lumea MTB.

Practic o astfel de bicicletă îți permite să mergi pe cărări ce în mod normal nu ai avea curajul să te aventurezi pe o bicicletă full rigidă sau hardtail (doar cu suspensie pe față).

Însă dezavantajul cel mai mare pe care îl prezintă bicicletele full suspension este prețul de achiziție.

O bicicletă full suspension în comparație cu un hardtail cu echipare similară, este cu cel puțin 40% mai scumpă.

Pe lângă prețul de achiziție inițial, este și o bicicletă mai scumpă de întreținut în comparație cu o bicicletă hardtail sau full rigidă.

Ai foarte mulți rulmenți ce fac funcțională bascula spate și pe lângă asta mai ai un amortizor pe spate ce și acesta necesită un service periodic.

Însă că acum ți-am prezentat avantajele și dezavantajele, care este cea mai bună bicicletă full suspension ieftină ce o poți achiziționa acum.

Păi am căutat zilele acestea tot internetul și am descoperit o bicicletă de la un brand mai puțin cunoscut la noi în țară, însă bicicletele acestora sunt calitative și vin la un preț extrem de competitiv în comparație cu alte mărci de biciclete.

Mai precis este vorba de un Vitus Mythique 27 VR.

Bicicleta full suspension Vitus Mythique este una din cele mai ieftine și performante

bicicletă full suspension ieftină Vitus

Cadrul

Vitus este un brand ce se vinde direct la consumator prin intermediul site-ului Chain Reaction Cycles și vine în multiple variante.

Cea mai ieftină din ele lista lor de biciclete full suspension este Vitus VR ce are o serie de dotări mai mult decât decente mai ales pentru anul 2021.

Cadrul lui Vitus Mythique este din aluminiu și are o basculă de suspensie de tipul Four-Bar (bascula de suspensie este alcătuită din 4 bare separate) fiind un design foarte eficient ce absoarbe bine denivelările.

Încă un aspect bun la cadru din punctul meu de vedere, sunt cablurile de schimbător care nu sunt trase pe interiorul cadrului ci pe exterior. Astfel înlocuirile de cămăși se pot face foarte ușor și în același timp limitezi zgomotele ce pot să le facă cămășile când se lovesc de cadru pe interior.

Suspensie X-Fusion

Furca bicicletei este un X-Fusion RC32 Boost ce îți conferă o cursă de 130 mm și brațe superioare de 32 mm grosime cu multiple ajustări pentru rebound și low speed compression.

Acest X-Fusion este conceput pentru trail (cărări de munte) și o să facă față cu brio traseelor din țara noastră însă nu este indicată pentru sărituri extreme sau tresee foarte accidentate.

Dacă doriți să mergeți mai violent cu bicicleta este recomandat să schimbați furca de pe față cu un Rockshox 35, Rockshox Revelation, Rockshox Yari sau poate un X-Fusion Sweep RC, nu aș investi mai mult decât în furcile tocmai menționate.

Amortizorul este tot un X-Fusion pentru trail, modelul X-Fusion O2 Pro R ce are un nivel de ajustabilitate limitat dar odată ce a fost configurat pentru greutate nu trebuie să mai umblați la el.

Însă ce trebuie să știți, la toate amortizoarele fără rezervor de overflow (adică acel rezervor mic pe lateral ce permite să se ducă acolo excesul de ulei) o să se încălzească puțin la coborârile mai lungi și o să fie o idee alterată performanța, dar mă repet, asta doar în cazul coborârile mai abrupte și lungi unde amortizorul o să funcționeze mai mult.

Transmisie Deore 10 viteze

Transmisia bicicletei full suspension ieftine Vitus Mythique vine în mai multe variante, însă cea mai actuală pentru anul 2021 are o transmisie de 10 viteze Shimano Deore M5120 cu o manetă de schimbător Deore M4100 și casetă de la Sunrace cu raport larg de până la 46T.

Pedalierul bicicletei este tot un Shimano Deore, mai precis un M5100 de 170mm lungime la brațele pedalierului și foaie de 32T.

Asta se traduce într-un raport foarte bun la urcare și datorită brațelor pedalierului ce sunt mai scurte, nu o să lovești fiecare rădăcină sau piatră pe cărare.

Schimbătorul de spate are și ambreiaj, ceea ce o să oprească lanțul să se lovească de cadru la cea mai mică denivelare, funcție ce ajută considerabil în a face bicicleta mai silențioasă chiar și atunci când terenul este accidentat.

Ambreiajul vine o idee cam tare strâns din fabrică, recomand să-l slăbiți puțin atunci când primiți bicicleta. Lucrul acesta este valabil cu toate schimbătoarele Shimano ce funcționează pe baza unui ambreiaj cu frecare.

Tijă de șa hidraulică

Modelul are și tijă de șa hidraulică pentru ați permite să o ajustezi pe cărare în așa fel să nu te incomodeze când sari cu bicicleta sau parcurgi poțiuni mai dificile în teren.

Dropperul este un Brand-X Ascend cu ajustabilitate de la 100 mm până la 150 mm în funcție de mărimea cadrului.

Tija de șa are integrare internă, ceea ce face ca aspectul să fie foarte curat.

Roți de 27.5 și 29

Roțile sunt din aluminiu, ceva normal pentru o bicicletă full suspension ieftină, cu jante de la WTB ce vin pe două dimensiuni, 27.5” și 29” ce sunt tubeless ready în cazul în care dorești să faci conversia singur acasă sau la un bike shop post-achiziție.

Jantele sunt legate la butuci pe rulmenți de la Vitus (butucii sunt produși de firma KT iar codul de produs al butucilor este KT M5ER) ce o să-ți garanteze o durată lungă de viață și poți înlocui rulmenții în cazul în care aceștia se defectează.

Pe lângă roți și anvelopele cu care vin roțile sunt foarte calitative (modele de la Schwalbe)

Prețul

Bicicleta full suspension ieftină Vitus costă în jur de 1350€ ceea ce poate părea mult pentru mulți dintre voi, însă la specificațiile pe care le are bicicleta și la upgradabilitatea pe care ți-o permite merită această sumă, prețul fiind mai mult decât corect.

Sunt conștient că există alte biciclete full suspension mult mai ieftine însă sincer ori nu merită investiția pe termen lung, ori calitatea componentelor și a cadrului lasă de dorit.

Lucruri ce îți pot pune în pericol siguranța și mai ales îți pot afecta calitatea

Concluzii

Nu știu dacă asta este neapărat cea mai bună bicicletă full suspension ieftină, pentru că ideea de ieftin este diferită la fiecare din noi.

Însă dacă vrei performanță decentă, siguranță și posibilitate de upgrade pe viitor suma de 1300€ nu este atât de mare.

Mai ales când prețul pieței pentru aceste specificații este cu cel puțin 400€ mai mare.

Voi care considerați că este cea mai ieftină bicicletă full suspension care nu face prea multe compromisuri?

Lasă un răspuns

Scroll to Top